среда, 09. јануар 2013.

Čarolija Stare planine


Pre nego što počnem priču o ovoj planinskoj lepotici na istoku Srbije, želim da zahvalim Doruli na podršci, kao i na osećaju zadovoljstva koji imam, dok čitam njene postove. Hvala, draga Dora.

Na Staru planinu odlazim više od 30 godina. U svim godišnjim dobima, ona me dočeka u svoj svojoj  lepoti, i zaista izaziva želju u meni da se nikada ne vratim.

Volim je u rano proleće, kad ispod snega počnu da svoje glavice pomaljaju prvi vesnici proleća na planini, kaćuni. Kad se u planinskom vazduhu tek nazire dašak proleća, šuma je u podnožju zelena, na nekih stotinu metara više, počela je da pupi, a na na vrhu planine, još uvek ima snega.

 Volim je u leto, kad je tako raskošno zelena, mirišljava, prekrivena lekovitim biljem, žbunovima kleke, poljima kantarionovog cveta. Kad sve pršti od boja i mirisa, a nebo je beskrajno plavo, kako samo tamo ume da bude.

Volim je u jesen, kad je obojena svim nijansama braon, crvene, žute i zlatne. Volim je i kada pada kiša i kad je tmurna i siva. Neki kažu, da tako pokazuje svoju ćud i raspoloženje prema onima koji joj dolaze.

Najviše je volim u zimu, kad sneg prekrije Midžor, kao beli pliš, i kad je svuda okolo samo belo i plavo. Kad miriše na sneg i na čisto zadovoljstvo i sreću. Kad se posle celodnevnog skijanja, popije kuvano vino i rakija sa prijateljima ili slučajnim poznanicima. Moje srce se ispuni, kad mi kažu da je stvarno najlepša planina u ovoj našoj Srbji.


Ljudi koji žive na Staroj planini, posebna su priča. Dočekuju vas na vratima, i najveća je uvreda ako ne udjete u kuću. Tamo će vas dočekati pečeni krompir, vruć hleb i neprevazidjeni staroplaninski sir. Morate da popijete i rakiju, valja se. Ukoliko imate vremena, napraviće vam belmuž, specijalitet od mladog sira i kukuruznog brašna. Srdačni su, pričljivi i žele da ostanete što duže, ne dolaze im često. Deca su negde po belom svetu, a oni su ostali tu, gde su i rodjeni. Posebno sam vezana za te ljude i vrlo sam ponosna na to, što poznajem mnogo njih iz više staroplaninskih sela.


Mogla bih o Staroj planini da pričam satima, ali uvek taj problem s vremenom. Za kraj ću iskoristiti jedan citat, koji je pronašla moja draga prijateljica, i koji može da na trenutak dočara čaroliju ove planine.

"Ovde vam nije potrebna fantazija, ona je svuda oko vas, možete da je dodirnete, zapisali su putopisci. I koliko god da mislite da ste moćni gospodar planine, toliko ćete se osetiti sićušnim u očima nebeske sile, kad se pred vama otvori rasprostrta, valovita i iznenadna lepota Stare planine".


Нема коментара:

Постави коментар